ћирилица срп-ћир latinica srp-lat

Теренац

Теренац је часопис посвећен заштити природе који је први пут издат у јануару 2016. године. У овом часопису настојимо да представимо бројне активности и новости у пољу биологије и екологије у земљи, али и иностранству, из угла младих еколога, биолога, активиста и љубитеља природе.

Идеја о оваквом часопису постоји већ много година. Наиме, Друштво је неко време издавало часопис под називом „Бргљез“, међутим у једном моменту се стало са реализовањем ове активности. Стога се надамо да ће овај пут иницијатива заживети, а да ли ћемо успети у томе, зависиће и од идеја, ентузијазма и ангажовања читалаца првог броја Теренца.

Тема овог броја часописа јесте- Теренац на делу. Само боравком на терену ћемо уочити промене и закључити када и где треба реаговати. Управо зато, желимо да издавањем овог часописа пробудимо у вама, читаоцима, жељу за боравком у придоди, како би били свесни промена и могли активно да се укључите у заштиту природе.

Рубрике попут „Укључи се и ти!“, „Путописи“ омогућавају да помогнете одржавању ове активности из године у годину. На овај начин бисмо заједно представили читаоцима добар део спектра тема и догађаја у области заштите природе. Било да су то нека ваша опажања или подаци које желите да објавите, или нова искуства током посете неком заштићеном подручју у иностранству. Верујемо да ће свако кога занима природа моћи да да лични допринос управо на овом месту.

За сада је Друштво било на промоцијама Теренца у Нишу у сарадњи са Биолошким друштвом „др Сава Петровић“ и у Београду у сарадњи са Савезом студената Биолошког факултета Универзитета у Боеграду и студенстког часописа Симбиоза- свет информација биолошке заједнице. Друштво ће сарађивати са још многим организацијама и институцијама у циљу промоције часописа.

Овим путем бисмо позвали све заинтересоване да се прикључе остваривању следећег броја. Позивамо све појединце, организације и институције да представе свој рад у неком од наредних бројева.

Отворени смо за сарадњу и сматрамо да часопис са оваквом тематиком може напредовати једино тимским радом, зато- Укључи се и ти!