ћирилица срп-ћир latinica srp-lat

О нама

Научно-истраживачко Друштва студената биологије и екологије „Јосиф Панчић “ (НИДСБЕ „Јосиф Панчић“) основано је 1973. године као Актив студената на темељима вишегодишњег рада студената и особља тадашњег Института за биологију. Друштво званично почиње са радом 1983. године. НИДСБЕ „Јосиф Панчић“ је удружење које се бави едукацијом, научним и истраживачким радом у области биологије и екологије. Друштво окупља студенте биологије и екологије Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду, као и све остале који желе да се баве научно-истраживачким радом, заштитом и унапређењем животне средине или популаризацијом науке. У оквиру  Друштва посебно заинтересованим студентима је омогућено да уз помоћ професора и асистената конкретније упознају принципе и методе научно-истраживачког рада, да активно учествују у изради научних радова, да реализују своје идеје и презентују резултате на студентским и другим скуповима, задовољавајући на тај начин потребе и интересовања која нису тако детаљно обрађена током редовних студија.

НАУЧНО – ИСТРАЖИВАЧКИ РАД
Сваке године НИДСБЕ „Јосиф Панчић“ организује научно-истраживачке кампове. Учешћем на камповима студенти стичу неопходно искуство у теренском и истраживачком раду, усмеравају се и стичу практично знање из области које их интересују.Такође важан аспект оваквих кампова су резултати који постају доступни јавности кроз научне радове које учесници могу писати на основу резултата и запажања са терена.

САСТАНЦИ ДРУШТВА
Сваке среде на Департману за биологију и екологију од 20 часова се организују тематска предавања из различитих области биологије, екологије и природних наука уопште. Предавачи су студенти, професори нашег и других Универзитета у земљи, као и разни активисти у области животне средине и екологије. Састанцима могу присуствовати сви заинтересовани.

МОТИВАЦИОНИ ВИКЕНДИ
Сваке године, на пролеће и јесен, Друштво организује мотивациони викенд на Фрушкој гори (Главица, Стражилово) који омогућује новим члановима да се боље упознају са старијим и искуснијим колегама и активностима Друштва уз опуштајуће шетње у природи.

ГОДИШЊА СКУПШТИНА ДРУШТВА
Свечана Годишња скупштина НИДСБЕ „Јосиф Панчић” се организује сваке године са циљем да се професори, сарадници, студенти и сви заинтересовани упознају са радом и резултатима Друштва у протеклој години као и са новоизабраним Председништвом и Председником друштва.

АКО ПОСТАНЕШ ЧЛАН ДРУШТВА ИМАШ ПРИЛИКУ ДА УЧЕСТВУЈЕШ У:
• научно-истраживачком раду
• активној заштити природе
• остваривању својих идеја
• раду на пројектима
• активизму и едукацији
• повезивању са сродним организацијама
• дружењу и тимском раду