ћирилица срп-ћир latinica srp-lat

Terenac

Terenac je časopis posvećen zaštiti prirode koji je prvi put izdat u januaru 2016. godine. U ovom časopisu nastojimo da predstavimo brojne aktivnosti i novosti u polju biologije i ekologije u zemlji, ali i inostranstvu, iz ugla mladih ekologa, biologa, aktivista i ljubitelja prirode.

Ideja o ovakvom časopisu postoji već mnogo godina. Naime, Društvo je neko vreme izdavalo časopis pod nazivom „Brgljez“, međutim u jednom momentu se stalo sa realizovanjem ove aktivnosti. Stoga se nadamo da će ovaj put inicijativa zaživeti, a da li ćemo uspeti u tome, zavisiće i od ideja, entuzijazma i angažovanja čitalaca prvog broja Terenca.

Tema ovog broja časopisa jeste- Terenac na delu. Samo boravkom na terenu ćemo uočiti promene i zaključiti kada i gde treba reagovati. Upravo zato, želimo da izdavanjem ovog časopisa probudimo u vama, čitaocima, želju za boravkom u pridodi, kako bi bili svesni promena i mogli aktivno da se uključite u zaštitu prirode.

Rubrike poput „Uključi se i ti!“, „Putopisi“ omogućavaju da pomognete održavanju ove aktivnosti iz godine u godinu. Na ovaj način bismo zajedno predstavili čitaocima dobar deo spektra tema i događaja u oblasti zaštite prirode. Bilo da su to neka vaša opažanja ili podaci koje želite da objavite, ili nova iskustva tokom posete nekom zaštićenom području u inostranstvu. Verujemo da će svako koga zanima priroda moći da da lični doprinos upravo na ovom mestu.

Za sada je Društvo bilo na promocijama Terenca u Nišu u saradnji sa Biološkim društvom „dr Sava Petrović“ i u Beogradu u saradnji sa Savezom studenata Biološkog fakulteta Univerziteta u Boegradu i studenstkog časopisa Simbioza- svet informacija biološke zajednice. Društvo će sarađivati sa još mnogim organizacijama i institucijama u cilju promocije časopisa.

Ovim putem bismo pozvali sve zainteresovane da se priključe ostvarivanju sledećeg broja. Pozivamo sve pojedince, organizacije i institucije da predstabe svoj rad u nekom od narednih brojeva.

Otvoreni smo za saradnju i smatramo da časopis sa ovakvom tematikom može napredovati jedino timskim radom, zato - Uključi se i ti!