ћирилица срп-ћир latinica srp-lat

O nama

Naučno-istraživačko Društva studenata biologije i ekologije „Josif Pančić “ (NIDSBE „Josif Pančić“) osnovano je 1973. godine kao Aktiv studenata na temeljima višegodišnjeg rada studenata i osoblja tadašnjeg Instituta za biologiju. Društvo zvanično počinje sa radom 1983. godine. NIDSBE „Josif Pančić“ je udruženje koje se bavi edukacijom, naučnim i istraživačkim radom u oblasti biologije i ekologije. Društvo okuplja studente biologije i ekologije Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, kao i sve ostale koji žele da se bave naučno-istraživačkim radom, zaštitom i unapređenjem životne sredine ili popularizacijom nauke. U okviru  Društva posebno zainteresovanim studentima je omogućeno da uz pomoć profesora i asistenata konkretnije upoznaju principe i metode naučno-istraživačkog rada, da aktivno učestvuju u izradi naučnih radova, da realizuju svoje ideje i prezentuju rezultate na studentskim i drugim skupovima, zadovoljavajući na taj način potrebe i interesovanja koja nisu tako detaljno obrađena tokom redovnih studija.

NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI RAD
Svake godine NIDSBE „Josif Pančić“ organizuje naučno-istraživačke kampove. Učešćem na kampovima studenti stiču neophodno iskustvo u terenskom i istraživačkom radu, usmeravaju se i stiču praktično znanje iz oblasti koje ih interesuju.Takođe važan aspekt ovakvih kampova su rezultati koji postaju dostupni javnosti kroz naučne radove koje učesnici mogu pisati na osnovu rezultata i zapažanja sa terena.

SASTANCI DRUŠTVA
Svake srede na Departmanu za biologiju i ekologiju od 20 časova se organizuju tematska predavanja iz različitih oblasti biologije, ekologije i prirodnih nauka uopšte. Predavači su studenti, profesori našeg i drugih Univerziteta u zemlji, kao i razni aktivisti u oblasti životne sredine i ekologije. Sastancima mogu prisustvovati svi zainteresovani.

MOTIVACIONI VIKENDI
Svake godine, na proleće i jesen, Društvo organizuje motivacioni vikend na Fruškoj gori (Glavica, Stražilovo) koji omogućuje novim članovima da se bolje upoznaju sa starijim i iskusnijim kolegama i aktivnostima Društva uz opuštajuće šetnje u prirodi.

GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA
Svečana Godišnja skupština NIDSBE „Josif Pančić” se organizuje svake godine sa ciljem da se profesori, saradnici, studenti i svi zainteresovani upoznaju sa radom i rezultatima Društva u protekloj godini kao i sa novoizabranim Predsedništvom i Predsednikom društva.

AKO POSTANEŠ ČLAN IMAŠ PRILIKU DA UČESTVUJEŠ U:
• naučno-istraživačkom radu
• aktivnoj zaštiti prirode
• ostvarivanju svojih ideja
• radu na projektima
• aktivizmu i edukaciji
• povezivanju sa srodnim organizacijama
• druženju i timskom radu