ћирилица срп-ћир latinica srp-lat

Kako najlakše pristupiti naučnim radovima

Svako ko je imao prilike da piše naučni rad ili neki ozbiljniji seminarski se pre ili kasnije susreo sa problemom dostupnosti naučnih radova i pomislio ko bi dao četrdeset dolara samo da bi pročitao jedan rad. Naime, široko je rasprostranjena praksa da izdavači naplaćuju pristup naučnim radovima. Cena pristupa je neretko preskupa i za bogate univerzitete, a da ne pominjemo da većina izdavača naplaćuje naučnicima i objavljivanje radova.

Ovakva situacija je dovela do pojave piratskih portala koji na razne načine obezbeđuju pristup naučnim radovima. Ubedljivo najveći i najpoznatiji takav sajt je SCI-HUB. (slika)

Pristup je krajnje jednostavan, potrebno je samo da kopirate URL (tačnu adresu na kojoj je naučni rad kojem želite da pristupite) u prazno polje i stisnete "*dugme na ruskom*".

Problem se javio krajem 2015 kada je najveća izdavačka kuća "ELSAVIER" uspela da na razne načine blokira pristup ovom sajtu.

Dovitljivi ruski hakeri su ipak uspeli da nađu rešenje. Pošto je sajt ruski, zapadna administracija im ne može ništa sem da blokira korisnike sa određenih IP adresa.VIER" uspela da na razne načine blokira pristup ovom sajtu.

U ovom trenutku pristup je moguć pomoću internet pretraživačaТОР (link za skidanje tora) koji je specifičan po tome da ne prikazuje nikakvu IP adresu serverima.

Nakon što ga instalirate potrebno je da odete na sledeću internet adresu da bi ste pristupili SCI-HUB-u: http://scihub22266oqcxt.onion/.

Mali savet za kraj, ako neće da vam učita rad iz prve, kliknite na dugme "skačatь zanovo" i sačekate 150 sekundi da proba ponovo da učita rad. Nekada, ni pored toga, ne uspe da pristupi radu pa je potrebno da nakon par dana probate ponovo.