ћирилица срп-ћир latinica srp-lat

Како најлакше приступити научним радовима

Свако ко је имао прилике да пише научни рад или неки озбиљнији семинарски се пре или касније сусрео са проблемом доступности научних радова и помислио ко би дао четрдесет долара само да би прочитао један рад. Наиме, широко је распрострањена пракса да издавачи наплаћују приступ научним радовима. Цена приступа је неретко прескупа и за богате универзитете, а да не помињемо да већина издавача наплаћује научницима и објављивање радова.

Оваква ситуација је довела до појаве пиратских портала који на разне начине обезбеђују приступ научним радовима. Убедљиво највећи и најпознатији такав сајт је SCI-HUB. (слика)

Приступ је крајње једноставан, потребно је само да копирате УРЛ (тачну адресу на којој је научни рад којем желите да приступите) у празно поље и стиснете "*дугме на руском*".

Проблем се јавио крајем 2015 када је највећа издавачка кућа "ELSAVIER" успела да на разне начине блокира приступ овом сајту.

Довитљиви руски хакери су ипак успели да нађу решење. Пошто је сајт руски, западна администрација им не може ништа сем да блокира кориснике са одређених IP адреса.

У овом тренутку присту је могућ помоћу интернет претраживача ТОР (линк за скидање тора) који је специфичан по томе да не приказује никакву IP адресу серверима.

Након што га инсталирате потребно је да одете на следећу интернет адресу да би сте приступили SCI-HUB-у: http://scihub22266oqcxt.onion/.

Мали савет за крај, ако неће да вам учита рад из прве, кликните на дугме "скачaть заново" и сачекате 150 секунди да проба поново да учита рад. Некада, ни поред тога, не успе да приступи раду па је потребно да након пар дана пробате поново.